LSE's Saw Swee Hock Student Centre

Location: Aldwych, Central LondonScale: Gross Internal Area, 6070 sqm including: pub, gym facilities, careers office and student entertainment venueStatus: Ongoing

LSE student services building image

The LSE is a global centre for teaching and research and contributes more than £400 million a year to the UK economy. The campus accommodates 9,000 students and 3,000 staff however all of these people, including the LSE's 15 Nobel Prize winners, currently put up with a campus that lacks both key facilities and attractive public realm.

The LSE has embarked upon a major programme of development and improvement including the New Student Services Building which is to provide a comprehensive range of student services and amenities. The architects, O'Donnell Tuomey, were chosen by international competition and their proposed nine storey landmark building is of the highest quality of contemporary and advanced sustainable design.

Our role is to provide the planning strategy and to navigate the planning process in order to deliver this challenging building in the context of local political scrutiny along with the demolition of existing buildings of merit and the wider conservation area setting. This involves persuasive advocacy of the architectural approach and co-ordination, submission and negotiation of the planning application.

We have built a strong client relationship and have now won repeat commissions:

  • advising the LSE on its public realm strategy
  • planning strategy and feasibility on the next stage of redevelopment for the central part of the campus.